Από Ελληνικά μυαλά το SaveME drone

droneMία ομάδα φοιτητών και ο καθηγητής τους, δίχως τη στήριξη της Πολιτείας, κατάφεραν να εκπονήσουν ένα ενδιαφέρον project στο Εργαστήριο Γεωδαισίας & Πληροφορικής των Γεωεπιστημών του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Η Ερευνητική Ομάδα Χωρικών Πληροφοριακών Συστημάτων –SenseLab προετοιμάζεται να λάβει μέρος στο διαγωνισμό Drones for Good, που οργανώνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο Ντουμπάι στις 4 και 6 Φεβρουαρίου, προκειμένου να παρουσιάσουν το SaveME, το πρώτο κινητό τηλέφωνο – drone, ένα χρήσιμο εργαλείο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Υπό την εποπτεία του καθηγητή της σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Παναγιώτη Παρτσινέβελου η Ερευνητική Ομάδα Χωρικών Πληροφοριακών Συστημάτων που αποτελείται από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Ιδρύματος έχει προχωρήσει πολλά βήματα μπροστά πάνω στην έρευνα των drones.

Η ομάδα του Εργαστηρίου μέσω μη επανδρωμένων ιπτάμενων οχημάτων (drones) με κλασικές, πολυφασματικές ή θερμικές κάμερες μπορεί να προχωρά σε έρευνα για εντοπισμό αρχαιολογικών χώρων, να διαχειρίζεται κινδύνους μέχρι και να προχωρά στη διάσωση ανθρώπων όταν κληθεί.

Η διαδικασία κατασκευής των μη επανδρωμένων ιπτάμενων οχημάτων (drones), δηλαδή η σχεδίαση και σύνθεση τους, γίνεται από τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Εργαστηρίου ανάλογα με τον σκοπό χρήσης των drones, την ιδιότητα και ποιότητά τους.

Για παράδειγμα μπορεί να χρησιμοποιείται από ορειβάτη που βρίσκεται σε σημείο όπου δεν υπάρχει σήμα για να καλέσει σε βοήθεια ή ακόμα και αν παραστεί ανάγκη να μεταφέρει φάρμακα ή κάτι ανάλογο. Συγκεκριμένα μπορεί να συνδέσει το κινητό του πάνω σε ένα μη επανδρωμένο και με αυτό να στείλει μηνύματα διάσωσης που θα πηγαίνει σε καταχωρημένα φαρμακεία και να κάνει ντελίβερι.



Πώς λειτουργεί το phone-drone;

Υπάρχουν τέσσερις βασικές λειτουργίες, καθώς προσπαθούμε να το κάνουμε όσο το δυνατόν πιο εύχρηστο και πατώντας απλά ένα κουμπί στην εφαρμογή του κινητού, να μπορεί το phone-drone να εκτελέσει μια σειρά εργασιών.

Μια βασική λειτουργία είναι σε περίπτωση επικείμενης έκτακτης ανάγκης ο χρήστης να εκτινάσσει το phone-drone στον αέρα το οποίο και θα μπαίνει αυτόματα σε λειτουργία, θα καταγράφει το γεγονός σε βίντεο και θα το στέλνει στις Αρχές.

Μία δεύτερη λειτουργία, αφορά σε περιπτώσεις που κάποιος έχει ανάγκη άμεσης λήψης ενός φαρμάκου. Το phone-drone έχοντας καταχωρημένη την οποιαδήποτε πάθηση και φαρμακευτική αγωγή του χρήστη, θα πάει στο πλησιέστερο συμβεβλημένο με την εφαρμογή φαρμακείο. Εκεί ο φαρμακοποιός θα έχει ήδη ειδοποιηθεί από το phone-drone με ένα SMS ή ένα email για την αφιξή του και το ιατρικό περιστατικό, θα τοποθετήσει το φάρμακο σε μια ειδική θήκη και πάλι πατώντας ένα κουμπί, το drone θα επιστρέψει στον ιδιοκτήτη του.

Μια άλλη λειτουργία έχει να κάνει με τον απεγκλωβισμό σε περιπτώσεις φυσικών ή τεχνολογικών καταστροφών. Το phone-drone θα πετάξει και έχοντας από αέρος εποπτεία της περιοχής θα βοηθήσει την ασφαλέστερη και ταχύτερη καθοδήγηση των πληγέντων. Αν για παράδειγμα έχει ξεσπάσει πυρκαγιά, μπορεί με τη βοήθεια αισθητήρων να χαρτογραφήσει θερμικά την περιοχή ακόμα και μέσα σε καπνό και να παρέχει στους χρήστες τις πιο ασφαλείς διόδους αποφυγής, ακόμη και όταν αυτοί ουσιαστικά δεν μπορούν να δουν.

Με πληροφορίες από Χανιώτικα Νέα, zarpa news