Ανυπόστατες κατηγορίες και συκοφαντίες κατά του ΚΙΦΑ Δράμας στις συνετεύξεις του προέδρου ΕΥΚ

KIFATον τελευταίο μήνα ο κος Γ. Σαβρίδης, πρόεδρος του ΕΥΚ Δράμας, βγαίνει στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και εκτοξεύει ασύστολα ΕΥΚ και των εθελοντών του προσπαθώντας να δικαιολογήσει την απαράδεκτη απόφαση του ΔΣ του ΕΥΚ Δράμας για έξωση του ΚΙΦΑ από τους χώρους του.
Στη Γενική Συνέλευση του ΚΙΦΑ που έγινε στην πλατεία της Δράμας στις 2 Ιουλίου αποφασίστηκε να οριστεί μία επιτροπή εκ μέρους του ΚΙΦΑ και να βγει σε ένα τοπικό μέσο ενημέρωσης ώστε να απαντήσει στα ασύστολα ψεύδη του κου Σαβρίδη αλλά και να ενημερώσει την κοινωνία της Δράμας για το τι είναι το ΚΙΦΑ και πώς λειτουργεί.
Ορίστηκαν οι κύριοι Δημήτρης Ράγιας, εθελοντής φαρμακοποιός, Άγγελος Κωνσταντινίδης, εθελοντής στη γραμματεία και Σπύρος Τουρτούρης, εθελοντής ιατρός και παρουσιάστηκαν στην εκπομπής της Άλφα τηλεόρασης Δράμας τη Δευτέρα 7 Ιουλίου.

Στην εκπομπή οι εκπρόσωποι του ΚΙΦΑ απάντησαν σε όλα τα «επιχειρήματα» που κατά καιρούς έχει χρησιμοποιήσει ή υπονοήσει ο κος Σαβρίδης για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα:

Το ΚΙΦΑ είναι «παράνομο» και ως εκ τούτου το ΕΥΚ δεν μπορεί να συνδιαλέγεται με «ανώνυμους» εθελοντές.
Το ΚΙΦΑ μπορεί να μην έχει σφραγίδα σωματείου, έχει ωστόσο νομιμοποιηθεί ως de facto αλληλέγγυα δομή παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης για όλους τους ανασφάλιστους. Η νομιμότητα της λειτουργίας του ελέγχεται από τη Γενική του Συνέλευση. Η διαχείριση των τυπικών θεμάτων που προκύπτουν γίνεται από το σωματείο «Φίλοι του ΚΙΦΑ Δράμας». Οι «ανώνυμοι» εθελοντές έχουν όλοι ονοματεπώνυμο και είναι όλοι υπεύθυνοι των πράξεών τους. Άλλωστε, η Γενική Συνέλευση του ΚΙΦΑ ποτέ δεν αρνήθηκε να υπογράψει το μνημόνιο συνεργασίας που ζήτησε πριν λίγους μήνες από το ΕΥΚ. Η ολιγωρία γι’ αυτό το θέμα βαρύνει το ΕΥΚ και όχι το ΚΙΦΑ.
Γίνεται διακίνηση παράνομων ουσιών και φαρμάκων σε μαύρες σακούλες.
Από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του, το ΚΙΦΑ αποφάσισε να μη δέχεται και να μη διακινεί ουσίες ειδικής συνταγογράφησης, γιατί δεν υπήρχε εθελοντής ιατρός της αντίστοιχης ειδικότητας. Για τη διακίνηση φαρμάκων σε μαύρες σακούλες, μόνο να γελάσουμε μπορούμε βέβαια. Ας ερωτηθούν οι επαγγελματίες φαρμακοποιοί της πόλης από τους οποίους ζητάμε να δεχθούν στους κάδους ανακύκλωσης που διαθέτουν τα ληγμένα φάρμακα.
Δεν υπάρχει έλεγχος στη διαχείριση των χρημάτων του ΚΙΦΑ.
Όλες οι αποφάσεις που σχετίζονται με τη διαχείριση των χρημάτων του ΚΙΦΑ και τα οποία προέρχονται από δωρεές πολιτών παίρνονται στις ανοιχτές Γενικές Συνελεύσεις, γι’ αυτό και μέχρι στιγμής μόνο ο κύριος Σαβρίδης έχει προβληματισμούς σχετικούς με το θέμα.
Ο χώρος που έχει διατεθεί στο ΚΙΦΑ δεν καθαρίζεται ενώ έχουν προκληθεί και ζημιές.
Όλοι οι εθελοντές λειτουργούν με τη δέουσα υπευθυνότητα και σοβαρότητα και φροντίζουν για την καθαριότητα και την υγιεινή των χώρων του ΚΙΦΑ. Αδιάψευστος μάρτυρας γι αυτό είναι οι μαρτυρίες των ανθρώπων που επισκέπτονται καθημερινά το ΚΙΦΑ αλλά και των δημοσιογραφικών μέσων που το έχουν επισκεφτεί πολλές φορές κατά καιρούς.
Οι κατηγορίες για τις αφίσες και τις ανακοινώσεις που έχουν κολληθεί στους τοίχους είναι απλά φαιδρές. Ας σημειωθεί δε ότι ο ανελκυστήρας του ΕΥΚ λειτουργεί εξαιτίας του ΚΙΦΑ διαφορετικά το ΕΥΚ δε θα ήταν σε θέση να τον συντηρήσει.
Το ΚΙΦΑ έχει «καπελωθεί» από τον ΣΥΡΙΖΑ και ως τέτοιο δεν μπορεί να απολαμβάνει την προστασία του «ακηδεμόνευτου» ΕΥΚ Δράμας.
Η προσωπική εμπάθεια που έχει ο πρόεδρος του ΕΥΚ με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να γίνεται αιτία έξωσης του ΚΙΦΑ από το κτίριο του ΕΚ, με πρόσχημα ότι ορισμένοι εθελοντές του ΚΙΦΑ προέρχονται από το χώρο αυτό. Το ΚΙΦΑ έχει πάνω από 200 εθελοντές και θα ήταν το λιγότερο αφελές να πιστεύει κάποιος ότι όλοι αυτοί ανήκουν ή είναι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, τη συμπαράσταση και στήριξή τους προς το ΚΙΦΑ έχουν ανακοινώσει μεταξύ άλλων το ΠΑΜΕ Δράμας, η Δημοκρατική Αριστερά Δράμας, το ΕΠΑΜ Δράμας, καθώς και η Αυτοδιοίκηση Πολιτών Δράμας και το Project 2020.
Οι χώροι όπου στεγάζεται το ΚΙΦΑ δεν ανήκουν στο ΕΥΚ αλλά στον ΟΑΕΔ, οπότε δεν μπορεί το ΕΥΚ να αναλάβει την ευθύνη της χρήσης τους.
Μετά από 2,5 χρόνια θυμήθηκε ο πρόεδρος του ΕΥΚ Δράμας ότι ο χώρος δεν του ανήκει και δεν μπορεί να φέρει την ευθύνη γι’ αυτόν; Όταν, δηλαδή, το ΕΥΚ Δράμας αποφάσισε να στεγάσει το ΚΙΦΑ, έκανε μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα;
Οι εθελοντές του ΚΙΦΑ δεν είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι.
Ευτυχώς που μας έκανε ξεκάθαρη ο πρόεδρος του ΕΥΚ την εμπάθειά του προς τους δημοσίους υπαλλήλους και δε θα έχουμε πλέον αυταπάτες ότι ο κοινωνικός αυτοματισμός υποκινείται μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και από πολλούς καλοθελητές εργατοπατέρες.

Βέβαια, όλο αυτό το διάστημα, εκτός από τον κo Σαβρίδη δεν είδαμε κανένα άλλο μέλος του ΔΣ να βγαίνει και να υπερασπίζεται την απόφαση έξωσης του ΚΙΦΑ, γεγονός που μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως. Σίγουρα, μας δείχνει την ευκολία με την οποία παίρνονται οι αποφάσεις στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία και πόσο βολικό είναι να κρύβεται κάποιος πίσω από τις αποφάσεις και τις ανακοινώνεις ενός σωματείου, του οποίου την τύχη ορίζουν οι αποφάσεις του εκλεγμένου ΔΣ κι όχι η Γενική Συνέλευση.

Όμως, η αλήθεια κρύβεται αλλού. Αυτό που δεν μπορούν με τίποτε να δεχθούν ο κύριος Σαβρίδης και οι συν αυτώ είναι ότι το ΚΙΦΑ Δράμας είναι μια αυτοοργανωμένη δομή «από τα κάτω», ακηδεμόνευτο και ανεξάρτητο, το οποίο δεν χρειάζεται τη σφραγίδα ενός συλλόγου ή σωματείου για να είναι νόμιμο, ακριβώς γιατί έχει νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του κόσμου. Κι αυτό που τους θυμώνει ακόμη περισσότερο είναι ότι οι αποφάσεις για τη λειτουργία του δεν παίρνονται κεκλεισμένων των θυρών από ένα ολιγομελές ΔΣ του οποίου ο Πρόεδρος αποφασίζει εάν και πότε θα τεθεί ένα θέμα στην ημερήσια διάταξη. Όλες οι αποφάσεις παίρνονται στις ανοιχτές Γενικές Συνελεύσεις που γίνονται τακτικά κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα και έκτακτα κάθε φορά που προκύπτουν σοβαρά και άμεσα ζητήματα, όπως τον τελευταίο μήνα, οπότε και είδαμε ανοιχτές μαζικές συνελεύσεις να αποφασίζουν αμεσοδημοκρατικά για το μέλλον του ΚΙΦΑ. Δεν ξεχνάμε, άλλωστε, εμείς που από την πρώτη στιγμή στήσαμε και στηρίζουμε το ΚΙΦΑ, ότι το Φεβρουάριο του 2013 μία τέτοια συνέλευση απέτρεψε την αλλοίωση του ακηδεμόνευτου και ουσιαστικού κοινωνικού χαρακτήρα του ΚΙΦΑ, όταν το ΕΥΚ ήθελε οπωσδήποτε να ενταχθούμε σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, ώστε να διασφαλίσει έναν υπάλληλο καθαριότητας για το κτίριό του και ποιος ξέρει τι άλλα «οφέλη».

Το ΚΙΦΑ Δράμας θα υπάρχει όσο υπάρχει η ανάγκη περίθαλψης των ανασφάλιστων και αποκλεισμένων από το δημόσιο σύστημα υγείας. Θα υπάρχει όσο υπάρχει αδικία και ρατσισμός. Οι επιθέσεις που δεχόμαστε μόνο δυνατότερους μας κάνουν και πιο σίγουρους ότι αγωνιζόμαστε για δικαιοσύνη και κοινωνική αλληλεγγύη.