Έρχονται μετά τις εκλογές οι καυτές φορολογικές υποχρεώσεις

eforiaΜε έκρηξη ηφαιστείου μπορούν να συγκριθούν οι καυτές φορολογικές υποχρεώσεις που αρχίζουν να ξεπηδάνε από τον Αύγουστο και θα καταπιούν την αγορά στο προσεχές εξάμηνο.

Υστερα από πολλούς μήνες βρυχηθμών, θα πρέπει σε 6 μήνες (το αργότερο ως τον Φεβρουάριο του 2016) να εισπραχθούν μαζεμένα τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ, που θα λείψουν από την αγορά και την πραγματική οικονομία.

Από τα τέλη του μήνα και προτού πάρουν ανάσα από τα capital controls, οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα (πρώτο) κύμα εκκαθαριστικών και φόρων, πέραν των ανατιμήσεων σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών λόγω αναπροσαρμογών του ΦΠΑ, ή και άλλων νέων μέτρων τα οποία οι δανειστές ζητούν να έχουν επιβληθεί ως τα τέλη του έτους.

Μέσα στις επόμενες μέρες και εβδομάδες θα πρέπει οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να αρχίσουν να πληρώνουν:

1 Τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Στο τέλος Σεπτεμβρίου οι φορολογούμενοι θα έρθουν αντιμέτωποι με την πρώτη από τις τρεις δόσεις του εκκαθαριστικού. Το συνολικό ποσό που αναμένει το υπουργείο Οικονομικών από τα εκκαθαριστικά προσεγγίζει τα 4 δισ. ευρώ και θα πρέπει να πληρωθεί με δόσεις στους επόμενους 3 μήνες.

2 Αναδρομικά από την 1η Ιουλίου θα υπολογιστεί με τους νέους συντελεστές και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Αντί η εισφορά να καταργηθεί για όλους, όπως προέβλεπε το προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, οι συντελεστές της αυξάνονται κατά 50% ως και 185,71% για ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ ως εξής:

■ 2% (από 1,4%) για ετήσια εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ.
■ 4% (από 2,1%) για ετήσια εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ.
■ 6% (από 2,8%) για ετήσια εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ.
■ 8% (από 2,8%) για ετήσια εισοδήματα άνω των 500.001 ευρώ.

Αποτέλεσμα των παραπάνω αυξήσεων στους συντελεστές της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα είναι να προκύψουν νέα εκκαθαριστικά για όσους έχουν κάνει ήδη τη δήλωσή τους ως τον Ιούλιο, ενώ προβλέπονται και επιπλέον απώλειες λόγω αυξημένων κρατήσεων στους μισθούς και τις συντάξεις που θα λαμβάνουν κάθε μήνα.

Οι φορολογικές επιβαρύνσεις που προκύπτουν κυμαίνονται:

■ Από 180 έως και 300 ευρώ για όσους αποκτούν ετήσια εισοδήματα πάνω από 30.000 και μέχρι 50.000 ευρώ.
■ Από 950 έως και 1.140 ευρώ για όσους αποκτούν ετήσια εισοδήματα πάνω από 50.000 και μέχρι 60.000 ευρώ.
■ Από 1.140 έως και 1.900 ευρώ για όσους αποκτούν ετήσια εισοδήματα πάνω από 60.000 και μέχρι 100.000 ευρώ.

3 Από τον Αύγουστο θα αρχίσουν οι επιχειρήσεις να αποδίδουν και τον αυξημένο ΦΠΑ που πληρώνουν οι πολίτες. Ηδη έχουν αυξηθεί οι τιμές σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες λόγω των νέων συντελεστών του ΦΠΑ. Οι ανατιμήσεις αγγίζουν τα ξενοδοχεία λόγω της μετάταξης σε υψηλότερο συντελεστή, το κόστος των τροφίμων, τις μεταφορές, τις μετακινήσεις κ.ά.

4 Ο ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με το πιθανότερο σενάριο, θα παραμείνει για φέτος ως έχει και αναμένεται να ξεκινήσει να εισπράττεται από τον Αύγουστο ή το αργότερο τον Σεπτέμβριο. Θα πρέπει και πάλι να πληρώσουν οι φορολογούμενοι τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ φέτος, ενώ το ίδιο ποσό θα πρέπει να βρεθεί από τη φορολογία ακινήτων και το 2016.

5 Τα τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει να αρχίσουν να πληρώνονται από τον Οκτώβριο και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι πιο τσουχτερά σε σχέση με πέρυσι. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να αλλάξει ριζικά τη φορολογία των αυτοκινήτων (με βάση την αξία και όχι τον κυβισμό) και αυτό μπορεί να επηρεάσει και τα τέλη κυκλοφορίας. Κινδυνεύουν να πληρώσουν περισσότερα τέλη οι έχοντες καινούρια οχήματα, δηλαδή ηλικίας έως πέντε ετών, καθώς και όσοι έχουν πετρελαιοκίνητα και οχήματα χαμηλών ρύπων.

6 ΚΤΕΟ: Ξεκινά σαφάρι διασταυρώσεων για οχήματα που δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ. Στα νέα μέτρα του μνημονίου είναι και η δυνατότητα να περάσουν από τεχνικό έλεγχο μέχρι τον Νοέμβριο όλα τα Ι.Χ. που είναι εκπρόθεσμα για τουλάχιστον από 6 μήνες και πάνω. Αν σπεύσουν, θα πληρώσουν 50% μικρότερο πρόστιμο (40 ευρώ αντί για 80 τα Ι.Χ.). Αν το αμελήσουν, όμως, από τον Δεκέμβριο και μετά θα πληρώσουν 150 ευρώ επιπλέον.

7 Οι ρυθμίσεις χρεών στο Δημόσιο αλλάζουν, ακόμα και για οφειλέτες που ήδη πληρώνουν τις δόσεις τους, αφού είναι υποχρεωμένοι να εξυπηρετούν ανελλιπώς όλες τις υποχρεώσεις τους κάθε μήνα, για να μη χάσουν και τις ρυθμίσεις που έχουν ήδη κάνει.

newmoney.gr