Έκτακτη σύσκεψη για το μεταναστευτικό στις 14 Σεπτεμβρίου

METANASTEUTIKOΤην έκτακτη σύσκεψη των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αντικείμενο συζήτησης το κύμα μετανάστευσης από τη Συρία – κυρίως – και τις υπόλοιπες χώρες της εμπόλεμης ζώνης στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε η προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις 14 Σεπτεμβρίου.

Στη σύσκεψη θα μετάσχουν οι υπουργοί Εσωτερικών των κρατών, προκειμένου να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για την κρίση, η οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι «άνευ προηγουμένου». Η απόφαση για την κατεπείγουσα σύσκεψη ελήφθη μετά από μία εβδομάδα κατά την οποία χάθηκαν εκατοντάδες ζωές στη Μεσόγειο Θάλασσα, ενώ 71 ακόμη μετανάστες πέθαναν από ασφυξία σε φορτηγό που τους μετέφερε στην Αυστρία. Μόνο τον περασμένο μήνα, 107.500 μετανάστες πέρασαν τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αριθμός ρεκόρ για τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επισημαίνει ότι η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ουγγαρία έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο κύμα εισόδου από μετανάστες που προέρχονται από τη Συρία, αλλά και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

«Το φαινόμενο έχει αρχίσει να λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις» επισημαίνουν οι ευρωπαϊκές αρχές, γεγονός που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, ο αριθμός των μεταναστών τον φετινό Ιούλιο ήταν ο τριπλάσιος σε σύγκριση με πέρυσι.
protothema.gr