Έκρηξη λάβας στην Αίτνα της Ιταλίας

2016-05-27_065507

 

To υψηλότερο και πλέον ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, η Αίτνα στην Ιταλία, εξερράγη την Τετάρτη και πίδακες λάβας υψώθηκαν πάνω από την περιοχή.

Το μεγαλύτερο και υψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη άρχισε να παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα από την ΤρίτηΗ χθεσινή έκρηξη ήταν σύντομης διάρκειας αλλά σφοδρή: Ο ουρανός πάνω από το ηφαίστειο, στις ανατολικές ακτές της Σικελίας, γέμισε με καπνό και ηφαιστειακή τέφρα, με τη λάβα να ξεχειλίζει κατά διαστήματα από τον κρατήρα της Αίτνας, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Σήμερα καταγράφεται σποραδική δραστηριότητα του ηφαιστείου.

Οι ξεναγοί που πραγματοποιούν περιηγήσεις στο ηφαίστειο ύψους 3.300 μέτρων στο νησί της Σικελίας οδήγησαν ομάδες τουριστών στην περιοχή για να παρακολουθήσουν από κοντά το φαινόμενο.

«Η έκρηξη γίνεται στον κεντρικό κρατήρα, είναι υπέροχο» δήλωσε η Αμερικανίδα τουρίστρια Μαίρη Καναβάλ κατά τη διάρκεια μιας αναρρίχησης χθες.

Η τελευταία τεράστια έκρηξη του ηφαιστείου καταγράφηκε το 1992.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Αίτνα ξεκίνησε περίπου πριν 500.000 χρόνια, με το ηφαίστειο να εντάσσεται τον Ιούνιο του 2013 στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η ονομασία Αίτνα ενδέχεται να προέρχεται από την ελληνική λέξη αίθω, που σημαίνει «καίγομαι», ή τη φοινικική λέξη «attano».

Στην Ελληνική μυθολογία, ο Αίολος είχε φυλακίσει τους ανέμους στις σπηλιές κάτω από την Αίτνα. Παράλληλα, ο Γίγαντας Εγκέλαδος φέρεται να καταπλακώθηκε από το όρος Αίτνα, αποτελώντας την αιτία των ηφαιστειακών εκρήξεων.
zougla.gr