Φρένο στις «φοροεπιδρομές» στις κατοικίες των φορολογουμένων

areios-pagos-620x320«Η διενέργεια κατ’ οίκον ερευνών από όργανα της φορολογικής διοίκησης, με απλή εντολή του εισαγγελέα και χωρίς την παρουσία δικαστικού λειτουργού, για οποιονδήποτε λόγο και αν γίνονται αυτές και οποιονδήποτε σκοπό και αν εξυπηρετούν, κείνται εκτός του πλαισίου της συνταγματικής μας τάξης». 

Αυτή είναι η κατακλείδα της γνωμοδότησης του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκου Παντελή σχετικά με την πρόσφατη γνωμοδότηση-«βόμβα» του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), που άναψε το «πράσινο φως» για την έφοδο ελεγκτικών αρχών, χωρίς παρουσία εισαγγελέα, σε σπίτια και γραφεία φορολογούμενων που έχουν οφειλές προς το Δημόσιο. Ο εισαγγελικός λειτουργός με τη γνωμάτευση του, η οποία όμως δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, βάζει «μπλόκο» στις κατ οίκον «φοροεπισδρομές» υπογραμμίζοντας ότι για να υπάρξει οποιαδήποτε άλλη ενέργεια θα πρέπει να γίνει αλλαγή του Συντάγματος.

Ο κ. Παντελής, τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση το σπίτι είναι άσυλο διευκρινίζοντας ότι η εισβολή εφοριακών σε σπίτια χωρίς την παρουσία εκπροσώπου των δικαστικών αρχών όχι μόνο είναι αντίθετη στο Σύνταγμα αλλά μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε διώξεις για κατάχρηση εξουσίας ή να καταστήσει παράνομα τα αποδεικτικά στοιχεία που κατασχέθηκαν.

Συμπέρασμα, όπου γίνεται έρευνα με εντολή εισαγγελέα θα πρέπει να υπάρχει και παρουσία δικαστικού λειτουργού. Αυτό φυσικά δεν ισχύει για τους προληπτικούς ελέγχους του ΣΔΟΕ σε επαγγελματικούς χώρους κλπ κάτι που ήδη εφαρμόζεται στην πράξη.