Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Ν. Λατσίσταλη «Το γεφύρι της Δράμας»

ΣΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΡΥΛΙΚΟ ΧΑΣΑΝ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΔΡΑΣΕ ΩΣ ΡΟΜΠΕΝ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ

latsistalisΠραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 2 Μαΐου 2105, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, η παρουσίαση του βιβλίου, γραμμένου σε ελληνικά και τουρκικά, του κ. Νίκου Λατσίσταλη «Το γεφύρι της Δράμας», το οποίο αναφέρεται στον Χασάν, ένα υπαρκτό πρόσωπο, σύμφωνα με το συγγραφέα, το οποίο έδρασε στη Δράμα στα τέλη του 19ου αιώνα και έλαβε μυθικές διαστάσεις, καθώς αποτέλεσε έναν Ρομπέν Δασών της εποχής. Ο τίτλος του βιβλίου προέρχεται από ένα γεφύρι της περιοχής της Δράμας, το οποίο έγινε παραδοσιακό τραγούδι στην Τουρκία. Σύμφωνα με τον κ. Λατσίσταλη, το εν λόγω γεφύρι, είναι ένα παλιό υδραγωγείο στο δημοτικό διαμέρισμα Νικηφόρου.

Παρόντες στην παρουσίαση του βιβλίου ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης, ο Αναπληρωτής Δημάρχου και Αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Χρήστος Λιθηρόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα» κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ο πρώην Υφυπουργός και Βουλευτής κ. Φλώρος Κωνσταντίνου, ο Πολιτευτής της «Τελείας» κ. Πέτρος Τσολιάς, καθώς και πλήθος κόσμου. Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από την κ. Μαρία Χατζηγεωργίου, την κ. Δέσποινα Κελεκτσόγλου και τον κ. Δημήτρη Μαυρόπουλο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο εγγονός του ήρωα του βιβλίου Χασάν.

Ο κ. Λατσίσταλης, σε δηλώσεις του στα Μ.Μ.Ε., ανέφερε:

«Έχουμε την παρουσίαση μιας ερευνητικής εργασίας που διεξήχθη τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια, αλλά στην ουσία κράτησε τέσσερα χρόνια, και αφορά τον θρύλο του Χασάν. Όσοι γνωρίζουν τα τεκταινόμενα ήταν ένας λησταντάρτης, εφές, κάτι αντίστοιχο των δικών μας αρματολών και κλεφτών, ο οποίος για τις διάφορες δράσεις του τον κάλυπτε η προσφορά του προς τους ομοεθνείς του αναξιοπαθούντες. Για αυτό παρέμεινε ένας θρύλος, ο οποίος είχε σημάδι, λόγω του τραγουδιού που αναπτύχθηκε, το συγκεκριμένο γεφύρι.

Η έρευνα αποδεικνύει ότι το συγκεκριμένο γεφύρι είναι αυτό, χωρίς να είναι καν γεφύρι. Είναι ένα υδραγωγείο, παλιό ρωμαϊκό, το οποίο έπρεπε να μπει στο τραγούδι για να αποτυπωθεί η όλη διάσταση του τόπου και του χρόνου.

latsistalis 2 (2)Εάν διαβάσετε το βιβλίο, το οποίο ασχολείται με όλη την πορεία της έρευνας, θα δείτε πώς ξεκινάει αυτή η έρευνα και πού καταλήγει, με αδιάσειστα στοιχεία. Το βασικότερο είναι ότι αποδεικνύει πως ο Χασάν, για αυτούς που επιμέναν, δεν σκοτώθηκε στη Δράμα, αλλά έζησε, μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, περίπου 13-15 χρόνια και πέθανε στην Καππαδοκία. Σήμερα εδώ είναι ο εγγονός του, ο οποίος ήρθε να τιμήσει αυτή την προσπάθεια, για δεύτερη φορά στη Δράμα και άλλες δύο συναντήσει που κάναμε μαζί και στη Σμύρνη και στην Κωνσταντινούπολη. Και βέβαια ο χώρος αποδεικνύεται μέσα στο βιβλίο ότι δεν είναι, όπως κάποιοι επιμέναν, μέσα στη Δράμα, αλλά είναι εκεί που φυσιολογικά θα έπρεπε να είναι. Διότι και με τη λογική να το βάλεις, αυτοί που επιμέναν, δεν μπορείς να ληστεύεις 30 χρόνια μέσα σε μια πόλη μπροστά στην αγορά της και να την βγάζεις. Υπάρχουν οι συγκεκριμένοι λόγοι που υπήρξε αυτό το γεφύρι και τελικά αποδεικνύονται όλα με τη σειρά τους.

Για μένα ήταν μια πρόκληση. Την τελείωσα, την απέδωσα και πιστεύω να έχει συνέχεια, μεταξύ των άλλων εργασιών που ετοιμάζω».

Από την εφημερίδα Εργασία… Συν

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ